wtorek, 15 kwietnia 2008

Pstrąg and Roll - regulamin konkursu dla amatorów


Organizator: Agencja Marketingowa Festiwale Smaku Grupa Sudety IT – Status

Współpraca: Burmistrz Gryfowa, Stowarzyszenie Gmin Kwisa,

Patronat medialny: Papaja, Poradnik Restauratora, TTG, Na Widelcu, Wędkarz Polski , Nowiny Jeleniogórskie, Muzyczne Radio, gryfow.info

REGULAMIN

1.0 Warunki uczestnictwa

1.1 W konkursie mogą brać udział amatorzy nie związani profesjonalnie z gastronomią

1.2 W konkursie uczestniczą ekipy min. 2–osobowe

1.4 Ekipy zobowiązane są do dokonania zgłoszenia na załączonym formularzu z nazwą potraw które będą wykonane podczas konkursu, ich recepturą i sposobem przygotowania. Zgłoszenia winny być przesłane na adres organizatora konkursu :

Sudety IT – Status

58 580 Szklarska Poręba

ul. Turystyczna 26

e- mail : biuro@dobrysmak.pl

1.5 Formularz musi być wypełniony tak aby zawierał imiona i nazwiska uczestników każdej ekipy wraz z kontaktowymi numerami telefonów, faksów i maili

1.6 Każda ekipa musi otrzymać od organizatora potwierdzenie udziału, bez którego nie może uczestniczyć w konkursie

II. Zasady organizacyjne

2.1 Produkty, które będą wykorzystane w konkursie uczestnicy muszą zapewnić sobie we własnym zakresie.

2.2 Każde stanowisko konkursowe będzie wyposażone przez organizatora w:

a. kuchenkę czteropalnikową lub piec indukcyjny,

b. dwa stoły robocze,

c. parasol lub namiot

d. piec konwekcyjny na 10 stanowisk

2.3 Drobny sprzęt potrzebny do wykonania dań oraz naczynia i zastawę niezbędną do podania i serwowania dań konkursowych każda ekipa zabezpiecza we własnym zakresie.

III. Zasady przeprowadzenia konkursu,

3.1 Każda z ekip będzie miała do wykonania dwa dania: przystawkę i danie główne

3.2 Dania muszą być związane z kuchnią regionalną znad Kwisy, a produktem podstawowym, każdej potrawy muszą być gatunki ryb występujące w Kwisie.

Do przygotowania potraw zaleca się wykorzystywanie produktów polskich lub (jak przyprawy korzenne i bakalie) trwale związane z polską kuchnią.

3.3 Każda ekipa musi wykonać po 6 porcji degustacyjnych każdego z trzech dań konkursowych. Po 2 porcje, które będą serwowane dla jury aranżacyjnego i 4 porcje dla jury degustacyjnego.

3.4 Czas przygotowania od momentu wejścia na stanowisko, do momentu zakończenia pracy nie może przekroczyć 2 godzin. Dania serwowane będą co 45 minut.

3.5 Produkty spożywcze użyte w konkursie mogą być poddane wcześniejszej obróbce technologicznej.

3.6 Każda ekipa zobowiązana jest do przekazania przed konkursem dla jury opisu potrawy zawierającego: składniki potrawy, sposób przyrządzania, opisu tradycji; czasu i miejsca serwowania potrawy. Dostarczenie opisu jest warunkiem dopuszczenia ekipy do konkursu.

IV Nagrody

4.1 Puchar KWISY (przechodni), dypolmy oraz nagrody rzeczowe Sponsorów

V. Założenia końcowe

5.1 Organizator konkursu zastrzega sobie prawo do publikacji potraw konkursowych jak i przebiegu całego konkursu w mediach,

5.2 Wszystkie prace konkursowe powinny być kreatywne i bogate w formie oraz pomysłowo podane z zachowaniem wszystkich technik kulinarnych

5.3 Wszystkie pytania dotyczące spraw nie objętych regulaminem proszę kierować do Organizatora – Sudety IT- Status

58 580 Szklarska Poręba

ul. Turystyczna 26

e-mail: biuro@dobrysmak.pl

tel. 075 717 29 39

fax 075 717 28 38

Brak komentarzy: